AKADÁLYMENTES VÁLTOZAT TARTALOM • Elérhetőségeink • Bemutatkozunk • Közzétételi lista • Pályázataink • Alapítványunk
• A tanév képei • Fotóalbumok • Ballagási tablók
Utazótanári intézményegység
2008.08.27. Olv: 326

Pongó János

Téma: Iskolai élet/Előző évek eseményei

KERÉKPÁROS TÁBOR -2008 nyarán

Következő cikkhez >>>
 

Idén tíz tanulónk vett részt a nyári táborban.

 

Fényképek a FOTÓALBUMBAN

„Kerékpártúrák a Bükkben 2008"

 A kerékpáros túratábor megvalósult programja

 2008. július 14-19.-ig

 

 1. nap, hétfő július 14.

 

Szilvásvárad-Nagyvisnyó-Dédestapolcsány-Lázbérci-tó-Szilvásvárad

 

A túra hossza: 30 km

 

Az időjárás sajnos nem kedvezett táborunk kezdéséhez. A tábori zászlónkat „felvonni" sem tudtunk a szemetelő esőben. Lelkes kis csapatunk azonban így is kerékpárra pattant és első túránkra indultunk a Lázbérci-tóhoz. Az országúti kerékpározás szabályait szépen betartva haladtak tanulóink, igen jó ritmusban. 12 órakor a tóparti esőkunyhóban vészeltük át az éppen arra tartó zivatart. Kihasználtuk a kényszerpihenőt, megebédeltünk. A táj esőben is nagyon szép volt, esőcseppektől fodrozódott, nagy nyugalmat árasztott a tó nagy zöld vize. Elázott, vidám csapatunk esőkabátokat elővéve igyekezett a következő viharig visszakerékpározni Szilvásváradra. Terveink szerint, ha az időjárás nem zavart volna meg, az Upponyi szorosig felkerekezve gyalogtúrával másztuk volna meg a csodálatos sziklagerincet, teljesen a csúcson levő keresztig... Sajnos így rövidítve kellett túráznunk, de így is örültünk, hogy a következő zivatar már csak a cél előtt áztatott el bennünket, és nem történt semmi baj. Az átöltözés, szárítkozás után a bélapátfalvi vidámparkban gokartozás, csúszdázás és a galaxisban való forgás feledtette csapatunkkal az időjárás bosszúságát.

 

2. nap, kedd július 15.

 

Szilvásvárad-Kalapat-Szalajkavölgy- Szilvásvárad

 

A túra hossza: 25 km

 

Eső szünetben... Szilvásváradról a Tótfalusi völgyön keresztül kapaszkodtunk fel a Kalapatra. Itt az volt a célunk, hogy kerékpárosaink megtanulják a váltó helyes használatát hegymenetben. Csak 5 kilométeren kellett „erőlködnünk" de már 250 m szintkülönbséget tudhattunk magunk mögött és büszkén gyönyörködhettünk az elénk táruló panorámában. Minden kerékpárosunk kiválóan gyűrte az emelkedőket, a jutalom friss sárgarépa és karalábé volt. A táborunk minden napján egyébként két nagy zacskó darabolt sárgarépa-karalábé fogyott el, nagy örömünkre. (régi hagyomány ez kerékpáros táborainkban, hogy répát-karalábét kínálunk...)

 

A lefelé száguldás mindenkinek nagyon tetszett. Túránkat a Szalajka-völgyben folytattuk. Felkerekeztünk a most csodálatosan bővizű fátyol-vízeséshez. A visszafelé úton kisebb baleset érte egyik tanulónkat, kellő figyelem híján a patakban kötött ki. Nagy derültséget váltott ki, és jó tanulságul szolgált a többieknek is .Megbeszéltük újra, hogy a veszélyekre figyelniük kell!

 

A borongós esős időben délután az Egri Termálfürdőt választottuk tanulóink programjául. Sok-sok mókázás: birkózás vízben, versenyúszás, csúszdázás, játék volt kedvükre. Vacsora után a népkerti zenepavilonban egy érdekes United koncert is színesítette a  napunkat.

 

 

 

3. nap, szerda július 16.

 

Szilvásvárad-Kalapat-Olaszkapu-Nagymező-Jávorkút-Sebesvíz-Szilvásvára d

 

A túra hossza: 30 km (gyalogosan 10 km)

 

Végre ezen a napon napsütéses idő köszöntött táborozóinkra! Iskolabuszunkkal "a sárga busszal" Olaszkapuig felmentünk, miközben kerékpáros túravezetőnk Tarnai Csaba kerékpárszállító járművével a kerékpárjainkat vitte előttünk. Ez nagyon tetszett mindenkinek, mert még frissen emlékeztünk az előző napi Kalapatra való feljutásunkra. Vidáman fogadtuk a trélerről leszedett biciklijeinket, néhány perc útegyeztetés térképen, és indultunk is Jávorkút irányába. A Nagymező látványa nagyon lenyűgöző volt, a ménes most nem volt kint, de a Bükk-fennsík tetején lenni nagyon jó érzés volt. Sebesvízig szinte csak gurultunk, és mindenki azon gondolkodott, most milyen jó, de majd visszafelé mennyire kell  erősnek lennünk. Sebesvíz kedves kis tóval, nádassal, panzióval és békés nyugalmával azonnal megfogta kerékpárosainkat! Kerékpártáboraink 8 éve alatt, még nem jártunk itt, de azonnal láttuk, ide máskor is visszajövünk. Másik túravezetőnk Kovács Misi (senki nem hitte, hogy igazi doktor bácsi...olyan fiatal...) GPS-szel megmutatta a célt, ahová gyalog fogunk eltúrázni. A jelenlevők közül még senki nem járt a Sebesvízi vízeséseknél, ezért különösen érdekesnek ígérkezett túránk. Meredek úton, csúszós köveken óvatosan lépkedve növényekkel benőtt, keskeny ösvényen jutottunk el a Huba forráshoz. Nem is gondoltuk, hogy milyen közel rátalálunk a szétterülő vízi csodára... Meglepően szép látvány, a sok lépcsőn csordogáló, háborítatlan szépséget rejtő csillogó vízesés. A fiaink igyekeztek közelről is megcsodálni...Eriknek nem sikerült megúsznia szárazon..., jót nevettünk, amikor vizet öntött ki a cipőjéből. A hazafelé vezető úton nagyon erősek voltunk, folyamatos haladással győztük le az emelkedőket. Olaszkaputól Szilvásváradig pedig a száguldás élménye mindenkinek jól esett.

 

 

 

4. nap, csütörtök július 17.

 

Miskolctapolcai kirándulás iskolabusszal

 

Az időjárás ezen a napon is kedvező volt, így a különleges Barlangfürdő minden medencéjét sikerült felfedezni kerékpárosainknak. Lányaink vízi erobikra, fiaink vízilabda mérkőzésre vállalkoztak nagy örömmel. A nap kivételes érdekessége volt még a bobozás, ami mindenki tetszését elnyerte.

 

 

 

5. nap,  péntek július 18.

 

Szilvásvárad-Bélapátfalva-Bélapátfalvi Apátság-Szilvásvárad

 

A túra hossza: 30 km

 

Alig mertük elhinni, hogy a kerékpártúránk ezen a napon megvalósulhat, hiszen egész éjszaka és reggel is nagy eső volt. Misi (kerékpáros túravezetőnk) azonban geocaching játékkal lelkesítette kerékpárosainkat, így első „kincskereső" utunkra nagyon készültünk. Szerencsére az eső elállt, így lendületesen átkerekeztünk (az eső miatt, közúton) Szilvásváradról az Apátságig. Sokszor kerékpároztunk már erre, a szép táj most is elragadó volt. Az Apátság épülete, szemben a kavargó felhőben elbújó sziklák... A GPS-szel Misi kezében, elindultunk a ládika keresésére. Nagy izgalommal haladtunk a bozótosban és mindenki figyelte az előzetesen megbeszélt segítő jeleket.(Három kereszt, sírkő, fatörzs) Elég gyorsan rábukkantunk a rejtekhelyre, igaz sárosak lettünk. A ládika tartalmát megnéztük, bejegyeztük a naplóba a megtalálás idejét és mindenki beírta nevét. A hozott apró ajándéktárgyakat betettük a ládába, új zacskóba tettük, hogy védve legyen és visszatettük a helyére. Sajnos a párás nehéz levegő Kittinek fulladást okozott, így hazafelé nagyon lassan, -vigyázva rá- haladtunk, és Szilvásváradon orvoshoz kellett vinni. Szerencsére nagyobb baja nem lett, így még maradtunk. Tandemezés, focizás, bújócska töltötte ki kerékpárosaink pihenő idejét.

 

 

 

6. nap, szombat július 19.

 

A tábor értékelése, táborzárás. Hazautazás.

 

Összegzés ,a program értékelése:

 

A megvalósult program sikere igazolta az előzetes várakozásainkat. A résztvevő kiscsapat igazi közösséggé kovácsolódott. Példás fegyelmezettséggel és egymást segítve, ösztönözve teljesítették a kitűzött útvonalat az időjárás nehézségeivel is megküzdve. Egész héten eső nehezítette túráinkat sajnos ezért módosítani is kényszerültünk. (kerülve a sáros erdei talajt...)

 

A túrák során a gyerekek sportoltak, erősödtek, példát kaptak az egészséges életmód, illetve a szabadidő hasznos eltöltésére. Elsajátították a kerékpár rendeltetésszerű használatát, a biztonságos közúti közlekedés szabályait. Jelentős fejlődést tapasztaltunk a váltók helyes használatában, ügyesség, úttartás, egyensúly területén a most először táborozó tanulóinknál is. Az együttkerékpározás akaraterejüket, kitartásukat fokozta. Megismerték Szilvásvárad környékének nevezetességeit és a Bükk legszebb tájait.

 

A program legnagyobb sikere a gyerekek pozitív személyiség formálása. Büszkeséggel töltötte el őket a sportteljesítmény, közös sikerélmény. /14 kerékpáros összetartozása egy csapatba.../

 

Külön dicséretet érdemelnek, akik teljesen kezdő kerékpáros táborozók voltak, (Fehér Kitti, Fazekas Andrea) hősiesen helytálltak és akaratukkal elismerést érdemeltek ki. A kerékpározás mellett több alkalommal voltunk úszni, strandolni és gyalogtúrára is volt alkalom. Az esti szabadidős programok kellemes kikapcsolódást jelentettek és meghitt beszélgetésre is alkalmasak voltak. Népszerű és várt programok voltak, az esti séták Egerben ,és emlékezetesek a megérdemelt közös „fagyizások" is.

 

Élményeikről sokat és szívesen mesélnek tanulóink, így a kommunikációjuk, kifejezőkészségük is fejlődik.

 

Nagy öröm számunkra, hogy olyan gyermekeknek is sikerült maradandó élményeket adnunk, akik nehéz sorsú hátrányos helyzetű családokban élnek.

 

A túravezetőnk Tarnai Csaba (aki a Szilvásváradi Túrakerékpáros Klub vezetője és a Szilvásvárad-Maraton főszervezője is) nagyon pozitívan értékelte tanulóink teljesítményét, követendő példának tartja halló társaik előtt is. Külön kiemelte fegyelmezettségüket, érdeklődésüket, közösségi magatartásukat, akaraterejüket. Jóleső érzéssel töltött el bennünket, hogy tartalmasak, sikeresek és eredményesek voltak kerékpártúráink. Tanulóink nevében is köszönjük az Esélyek Háza, a Mlinkó István Alapítvány, Tarnai Csaba kerékpáros túravezetőnk és a Svéda Pékség támogatását, hogy megvalósulhatott  idén is kerékpáros túratáborunk. Felejthetetlen élményekkel gazdagodtunk mindannyian.

 

 

 

 

 

Eger, 2008. július 23.

 

 

 

Ferenczyné Hevér Zsuzsanna és Karcsai Imréné

 

a tábor szervezőiKövetkező cikkhez >>>


Az aktuális Előző évek eseményei  című téma valamennyi cikke
Pongó János :  KERÉKPÁROS TÁBOR -2008 nyarán...     ☚ Ezt olvasom!  
Pongó János :  XIII. Hallássérült Gyermekek és Fiatalok Nemzetközi Közlekedési Versenye...
Pongó János :  A TV EGER HÍRADÁSÁBÓL......
Pongó János :  MÁS fesztivál – Eger...
Pongó János :  Jubileum a Mlinkó Iskolában...
Pongó János :  Karácsonyi készülődés...
Pongó János :  Sportverseny az ovisoknak...
Pongó János :  Látogatás a tűzoltóknál!...
Pongó János :  Az elvarázsolt szőnyeg...
Pongó János :  FiziBusz...
Pongó János :  AMPLIFON ATLÉTIKA VERSENY...
Pongó János :  Vácon történt...
Pongó János :  Az új Mlinkó-díjas...
Pongó János :  Új játszóteret kapott iskolánk...
Pongó János :  Megnéztük a Zsolnay kiállítást...
Pongó János :  BOLDOG KARÁCSONYT!...
Pongó János :  BÉKAMENTŐ AKCIÓ...
Pongó János :  Egy rövid videofilm a budapesti atlétika versenyről...
Pongó János :  Segítség az iskolának...
Pongó János :  Bajnokok lettünk Debrecenben...
Pongó János :  Őseink betűi...
Pongó János :  Vidám mancsok az oviban...
Pongó János :  Egy nagylelkű támogatás...
Pongó János :  Hallássérült Gyermekek Országos Színpadi Találkozója...
Pongó János :  Faültetés a Föld napján...
Pongó János :  Jutalomkirándulás egy képért...
Pongó János :  A Magyar Zeneterápiás Egyesület szakmai napja...
Pongó János :  A 100. egri séta...
Pongó János :  Jutalomnapok Brüsszelben...
Pongó János :  ÁLOMÚT-rajzpályázat...
Pongó János :  KORCSOLYÁS PROGRAMOK...
Pongó János :  Sopronban jártunk - kupát nyertünk...
Pongó János :  Színpadi Találkozó - 2013....
Muraközy Andrea :  Gyógyító babák...
Tari Edina :  Hortobágyi kirándulás...
Tari Edina :  Óvodás tanévzáró és ballagás...
Pauliczky B. :  CSALÁDI NAP A SZAKSZOLGÁLATBAN...
Fazekasné Murányi Márta :  KUTATÓK ÉJSZAKÁJA- NAPPAL...
Pongó János :  A 112.évforduló...
Alsós Anyanyelvi Szakmai Munkaközösség :  Halloween Party...
Pongó János :  Egy sportos délután - rovásokkal...
Karcsai Imréné :  „Iskolai korcsolya programok” a 2013/14-es tanévben...
Pongó János :  Meghívó a projektnyitó rendezvényre...
Tari Edina :  Hungarikumok...
Dudásné Móger Éva :  JÁTÉKOS DÉLUTÁNOK - FELSŐSÖKNEK...
Tari Edina :  A KIHÍVÁS NAPJA...
Tari Edina :  Magyar tudósok és feltalálók...
Mészáros Dóra, 7. o. :  Erdélyi tanulmányi kirándulás...
Tari Edina :  XVII. Országos Nonverbális Diák Fesztivál - Más Fesztivál...
Tari Edina :  Jubileumi futás...
Pongó János :  115 éves a Mlinkó...
Dézsma Györgyné :  A Mlinkó-hét eseményei...
Tari Edina :  Karácsonyváró délután...
Pongó János :  ÖRÖMSÜTI...
L-né K.Á. :  Zumbázni tanultak az Izgő-Mozgók...
Muraközy Andrea :  Ajándék a főiskolától +videó...
Tari Edina :  „Egymás segítése, különbözőségeink elfogadása”...
Pongó János :  Nyuszi,hopp!- 2016-ban...
Tari Edina :  Kerékpáros Iskola Kupa- 2016...
Pongó János :  Az új Mlinkó-díjas...
Pongó János :  Zene-mozgás-képzelet...
Kelemenné Kovács Ágnes :  Egészségetekre!...
Muraközy Andrea :  A Mlinkó-hétről...
Lakatosné K.Á.  :  Úszásoktatás - készülődés a versenyre...
Tari E. :  Mikulás az alsó tagozaton...
police.hu :  A jövő rendőre...
Lakatosné K. Á. :  Az Izgő-Mozgók táncbemutatója...
Salétli Rita :  Pénzügyi tudatosság és gazdálkodás...
P.J. :  ŐSEINK BETŰI A FELADATOKBAN...
Tari E. :  Biztonságos közlekedés gyerekszemmel...
Pauliczky B. :  Utazótanári családi nap...
Tari E. :  Elkészült az új tornaszoba...
Salétli E. :  Alsós év végi kirándulás...
Lakatosné K. Á. :  Országos Európai Sporthét...
Dudásné M. É. :  Iskolatörténeti vetélkedő...
1. osztály :  Márton nap az iskolában...
P.J. :  Pályaválasztási kiállítás...
Tari E. :  Pályaorientációs nap az alsósoknál...
P.J. :  Rovásírás verseny...
egrivizilabda.hu :  A LABDA VOLT A SLÁGER...
P.J. :  Ajándék az Interton Group-tól...
police.hu :  Egy kutyás járőr napja...
P.J. :  Nyertes rajzpályázatok- iskolán kívül...
Salétli Rita :  Rajz-és kézműves pályázat...
Visnyei F. :  Egy izgalmas délután...
A Felsős Módszertani Munkaközösség :  π-nap az iskolában...
Gay Krisztina (EgerHírek) és Katasztrófavédelem :  Különdíjat kaptak a mlinkósok...
T.E. :  Költészet napi teaház...
S.R. :  Országos Tűzmegelőzési Bizottság alkotói pályázat 2018....
S.R. :  „Közlekedésbiztonság gyermekszemmel” 2018. rajzpályázat...
Jávorszkiné F. J. :  Családi nap...
T.E. :  Gordosné Szabó Anna-díj...
T.E. :  Elismerés Hevér Zsuzsannának...
T.E. :  EURÓPAI SPORTHÉT...
Salétli Rita :  Ott lobog a trikolor, éljen a honvéd! -rajzpályázat...
Palágyi Edit (Szabad Föld) :  A csengőszó is élmény...
Dudásné M. É. :  Iskolatörténeti vetélkedő...
T.E. :  Pályaorientáció az alsótagozaton...
S. I. :  Márton-hét az oviban...
S.E. :  Márton-nap az alsótagozaton...
T.E. :  Ásványkönyv-szerintünk...
S.R. :  Gyümölcsnap a kollégiumban...

 
 KEZDŐLAPRA
 LETÖLTÉSEK
 TÁRSOLDALAK
 STATISZTIKA...ami mindíg jól jöhet...


Online rádiók

A linkre kattintva, számos internetes rádió élő, online adása található. Csak kattintson kedvenc adója nevére és máris hallgathatja annak műsorát.Az este, ahogy feküdtem az ágyamban, és bámultam a csillagokat, arra gondoltam, hova a francba lett a tető.

Pályázatok, alapítvány
HATÁRTALANUL
Tovább a pályázat főoldalára
HAT-14-01-0623

ALAPÍTVÁNYUNK
Tovább az alapítvány oldalára


 • Az alapítványról
 • ADÓ 1%
 • Beszámoló (2017)
TÁMOP pályázat
Tovább a pályázat főoldalára
Tovább a pályázat főoldalára

EFOP pályázat


 1. A PÁLYÁZAT RÖVID BEMUTATÁSA
 2. PROJEKTNYITÓ RENDEZVÉNY...
 3. NEVELŐTESTÜLETI SZAKMAI NAPOK
 Stresszkezelés, kiégés megelőzése a...
 A digitális eszközök hatásai az...
 3. Nevelőtestületi szakmai nap
 4. Nevelőtestületi szakmai nap
 4. TOVÁBBKÉPZÉSEK
 A tanulásmódszertan tanítása...
 A mese-, szövegértés, mese-szöveg...
 Autizmussal élő gyermekek célzott...
 Óvodapedagógusok szakmai megújító...
 Autizmussal élő gyermekek szociális...
 A felsőtagozatos tanulók szövegértési...
 Az alsótagozatos tanulók szövegértési...
 Gordon módszerrel a pedagógus siker...
 Digitális kompetencia fejlesztése...
 Alapozó Terápia: Módszer a gyermeki...
 A háromlabdás kaszkáddobás a tanulási...
 5. CSALÁDI NAPOK
 Családi nap: 2019. máj. 31– jún. 2.
 Családi nap: 2021. szeptember 13 - 15.
 Családi nap: 2021. október 1 – 3.
 6. ÉRZÉKENYÍTŐ FOGLALKOZÁSOK
 Workshop befogadó intézmények...
 Workshop befogadó inté... - Mezőcsát
 Workshop az Egri Kemény Ferenc Sp...
 Workshop befog... - Bükkszentkereszt
 Workshop befog... - Füzesabony
 Workshop befog... - Szerencs
 7. SZAKMAI RENDEZVÉNYEK
 Országos utazótanári konferencia- 2019.
 Országos utazótanári konferencia- 2020.
 8. ESZKÖZKÖLCSÖNZŐ

Statisztika
Te vagy itt a(z)
2799171
látogató!
Ma  53,
ebben a hónapban
10457 látogató volt.

Jelenleg
1 látogató olvas minket.


TÁRHELY-
SZOLGÁLTATÓNK
Unsoft.hu
Kapcsolat

Webmester