AKADÁLYMENTES VÁLTOZAT TARTALOM • Elérhetőségeink • Bemutatkozunk • Közzétételi lista • Pályázataink • Alapítványunk
• A tanév képei • Fotóalbumok • Ballagási tablók
Utazótanári intézményegység
2014.05.12. Olv: 1777

Pongó János

Téma: Információs oldalak/Bemutatkozunk

Mlinkó Istvánról

<<< Előző cikkhez Következő cikkhez >>>
 

Mlinkó István 1872

 

Mlinkó István - iskolánk alapítója

Mlinko_Istvan_keretes2.jpg Mlinkó István 1872. aug. 6-án született Vácott. Édesapja Mlinkó Mátyás volt. Mlinkó István Vácott járt iskolába, majd Esztergomban végzett tanítóképzőt. Ezután tanárként dolgozott. 1894-ben kezdett tanítani a váci siketek iskolájában. Mlinkó István - 1896. június 13-án - siketnémák oktatására képesítő tanári oklevelet szerzett. A váci intézetben dolgozott 1901. június 4-ig, Egerbe történő kinevezéséig. Intézetalapító, igazgatói tevékenységét 1901. október 15-én kezdte meg Egerben - egy kétszoba-konyhás vályogházban, melyben öt siket növendéket oktatott, nevelt. Mindenre kiterjedő szervezőmunkával meg kellett alapoznia a reá bízott gyermekek szociális biztonságát és eredményes oktatásukat, hogy bebizonyíthassa: nem felesleges pénzpazarlás a siketek oktatása-nevelése.

A növendékek felvételét minden évben közzé tette az újságokban a következő figyelemfelhívó szöveg kíséretében: Az intézetben a gyermekek hat év alatt megtanulnak hangosan beszélni, írni, olvasni, számolni. Sőt, a fiúk valamely iparágban, a lányok pedig konyhai teendőkben, női kézimunkában és ruhavarrásban is képeztetnek."

Mlinkó István már 1902-ben kérelemmel fordult Eger képviselő-testületéhez, hogy korszerű iskola-épület építésére telket adományozzanak az intézetnek. Kérelmét hosszas levelezgetés után elutasították. (A telket végül egy egri lakos, Gampler Róza 1916. aug. 24-én kelt közjegyzői végrendeletében örök alapítványul hagyományozta az egri siketnéma intézetnek.)

Mlinkó István népszerűsítő előadásokat tartott a siketség okairól, a siketek oktatásának és nevelésének történetéről. Az Egri Keresztény Iparoskörben évi rendszerességgel gyakorlati bemutatókat szervezett. Felhívásokat tett közzé adományozásra is. A vármegyeháza nagytermében egy-egy tanév végén nyilvános záróvizsgákat rendezett a főispán, alispán, a vármegyei és városi jegyző, a miniszteri biztos, a szülők és a város érdeklődő polgárai előtt. A szóbeli vizsgákat - kollégái segítségével - rajz- és kézimunka-kiállításokkal is kiegészítette. Később már a város iskoláinak, a tanítóképző intézeteknek a képviselőit is meghívta. A város polgárainak szórakoztatására az iskola tanulói tornabemutatókat is tartottak. A nyilvános vizsgákkal kezdetben az volt a célja, hogy igazolja: a tanult siket ember nem terhe a társadalomnak, hanem teljes értékű tagja. A későbbiekben a szakmai eredmények felmutatására tevődött át a hangsúly.

Mlinkó István felismerte, hogy a siketek oktatása mellett Eger beszédhibás gyermekeiért is tennie kell. 1904 szeptemberében hathetes „gyógytanfolyamot" indított dadogók és más beszédhibások számára. Felkarolta a siketek testi nevelését, és játékdélutánokat rendezett a gyerekeknek. Növendékei kulturális nevelése érdekében megnyerte az egri színház és mozi igazgatóit, akik ingyenes belépőjegyeket biztosítottak.

Mlinkohet_040.jpg

A város és a megye társadalmi életéből is kivette a részét az iskolaalapító igazgató. Tagja volt a képviselő-testületnek, a római katolikus iskolaszéknek; tevékenykedett az iparoskörben, a lövészegyletben és az önkéntes tűzoltó- és mentőegyletben. 1914-re elkészültek az új intézet tervei, de felépítését az I. világháború meghiúsította. A Mlinkó István által összegyűjtött pénzt: az intézet alaptőkéjét a hadikölcsön felemésztette...

Mlinkó István nem csüggedt. 1922-ben nagy álma megvalósításához az anyagi alapok előteremtését újra kezdte. Kollégáival előadói körutakra utazott Borsod és Heves megyékben, hogy népszerűsítse a siketoktatást. Ezek az előadások erkölcsi és anyagi sikereket egyaránt hoztak.
Terve megvalósulását azonban nem érhette meg, mert 52 éves korában, 1924. március 30-án váratlanul meghalt. 1928 szeptemberére készen állt az egri siketintézet minden igényt kielégítő, első, igazi épülete. Ebben az épületben működik az iskola és a diákotthon már 82 éve…

Megemlékezés Mlinkó István képe előtt

 

(A 2001-ben megjelent CENTENÁRIUMI EMLÉKKÖNYV alapján készítette: Pongó János)

 <<< Előző cikkhezKövetkező cikkhez >>>


Az aktuális Bemutatkozunk  című téma valamennyi cikke
Tantestület :  ISKOLÁNK TÖRTÉNETE...
Pongó János :  Mlinkó Istvánról...     ☚ Ezt olvasom!  
Tantestület :  Utazótanári hálózatunkról...
Tantestület :  Óvodánkról...
Tantestület :  Iskolánkról...
Tantestület :  Felvétel az intézménybe...

 
 KEZDŐLAPRA
 LETÖLTÉSEK
 TÁRSOLDALAK
 STATISZTIKA...ami mindíg jól jöhet...


Online rádiók

A linkre kattintva, számos internetes rádió élő, online adása található. Csak kattintson kedvenc adója nevére és máris hallgathatja annak műsorát.Bármit tanulsz, magadnak tanulod.

Pályázatok, alapítvány
HATÁRTALANUL
Tovább a pályázat főoldalára
HAT-14-01-0623

ALAPÍTVÁNYUNK
Tovább az alapítvány oldalára


 • Az alapítványról
 • ADÓ 1%
 • Beszámoló (2017)
TÁMOP pályázat
Tovább a pályázat főoldalára
Tovább a pályázat főoldalára

EFOP pályázat


 1. A PÁLYÁZAT RÖVID BEMUTATÁSA
 2. PROJEKTNYITÓ RENDEZVÉNY...
 3. NEVELŐTESTÜLETI SZAKMAI NAPOK
 Stresszkezelés, kiégés megelőzése a...
 A digitális eszközök hatásai az...
 3. Nevelőtestületi szakmai nap
 4. Nevelőtestületi szakmai nap
 4. TOVÁBBKÉPZÉSEK
 A tanulásmódszertan tanítása...
 A mese-, szövegértés, mese-szöveg...
 Autizmussal élő gyermekek célzott...
 Óvodapedagógusok szakmai megújító...
 Autizmussal élő gyermekek szociális...
 A felsőtagozatos tanulók szövegértési...
 Az alsótagozatos tanulók szövegértési...
 Gordon módszerrel a pedagógus siker...
 Digitális kompetencia fejlesztése...
 Alapozó Terápia: Módszer a gyermeki...
 A háromlabdás kaszkáddobás a tanulási...
 5. CSALÁDI NAPOK
 Családi nap: 2019. máj. 31– jún. 2.
 Családi nap: 2021. szeptember 13 - 15.
 Családi nap: 2021. október 1 – 3.
 6. ÉRZÉKENYÍTŐ FOGLALKOZÁSOK
 Workshop befogadó intézmények...
 Workshop befogadó inté... - Mezőcsát
 Workshop az Egri Kemény Ferenc Sp...
 Workshop befog... - Bükkszentkereszt
 Workshop befog... - Füzesabony
 Workshop befog... - Szerencs
 7. SZAKMAI RENDEZVÉNYEK
 Országos utazótanári konferencia- 2019.
 Országos utazótanári konferencia- 2020.
 8. ESZKÖZKÖLCSÖNZŐ

Statisztika
Te vagy itt a(z)
2973862
látogató!
Ma  73,
ebben a hónapban
446 látogató volt.

Jelenleg
1 látogató olvas minket.


TÁRHELY-
SZOLGÁLTATÓNK
Unsoft.hu
Kapcsolat

Webmester